2.22. Pacjent po pandemii - jak COVID-19 zmienił naszą rzeczywistość? Rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Ewą Stachowską
Dziś dla Was wspaniały wywiad, a już jutro odbędzie się konferencja online na którą ogromnie zapraszamy:
https://nutribiota.pum.edu.pl/
Nawet jeśli ten termin nie jest dla Ciebie wygodny to wykup dostęp i oglądnij wykłady później!
„JAK SKUTECZNIE I BEZPIECZNIE MOGĘ POMÓC PACJENTOWI, KTÓRY PRZECHOROWAŁ COVID-19?
Widzimy rosnącą rzeszę osób, które przechorowały COVID-19 i doświadczają długofalowych powikłań. Do specjalistów zaczynają napływać ozdrowieńcy z problemami neurologicznymi, psychicznymi, pulmonologicznymi, kardiologicznymi, żywieniowymi… Lista wydłuża się coraz bardziej.
Dla mnie pytanie zasadnicze brzmi, jak pomóc w terapii pacjenta po przebiegu żołądkowo – jelitowym z dysbakteriozą? Następnie staram się o odpowiedź, co doradzić osobie, która przed chorobą była bardzo aktywna fizycznie, a obecnie doświadcza dramatycznego spadku formy? Czy można implementować „stare” metody do nowej rzeczywistości? Co z pacjentami wyniszczonymi pobytem na OITach? Jak powinna przebiegać terapia w domu? Co z powikłaniami neurologicznymi oraz psychicznymi?
Stara sentencja mówi, że im więcej znaków zapytania tym bardziej jałowa dyskusja, ale nie tym razem i nie w tym gronie! Jak zwykle zaprosiliśmy do wykładów naszych sprawdzonych „naukowych” przyjaciół, praktyków i badaczy w jednym. Żelazną drużynę gwarantującą solidną porcję wiedzy.
Z całego serca zapraszam, bądźcie z Nami na kolejnej edycji Nutribiota.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Główny organizator konferencji”
O tych problemach rozmawiamy również w dzisiejszym odcinku, do wysłuchania którego serdecznie zapraszamy.
--------
51:04
2.21. Fitoterapia jako wsparcie dietetyczne.
Dziś w podcaście rozmawiamy z mgr Żanetą Michalak, która oprócz studiów dietetycznych II stopnia ma w swoim edukacyjnym dorobku studia podyplomowe z fitoterapii i ziołolecznictwa. Żaneta opowiada o tym jak podchodzić do doboru ziół w diecie. Jakie osoby mogą zioła stosować. Czy fitoterapia może być elementem wsparcia leczenia i diety.
To i wiele innych w dzisiejszym odcinku. Żanetę możecie znaleźć stacjonarnie w Solange Beauty&Spa, ul. Złotowska 41 w Poznaniu oraz online na instagramie: @zanetamichalakdietetyk
--------
48:52
2.20. Żywienie w chorobach nowotworowych.
W dzisiejszym odcinku rozmawiamy z dr n. med i n. o zdr Mają Czerwińską-Rogowską. Maja w swojej pracy jako dietetyk kliniczny poświęca szczególną uwagę zagadnieniom onkologicznym. Opowiada o częstym niedożywieniu pacjentów, suplementacji, probiotykoterapii i różnych rodzajach metod żywieniowych w aspekcie klinicznym.
--------
1:15:40
2.19 Rynek wydawniczy w dietetyce. Jak powstały najlepsze czasopisma dietetyczne w Polsce.
Rozmowa z Markiem Szymańskim. Twórcą dwóch niepowtarzalnych tytułów na rynku dietetycznym: magazynów Food Forum i Food Expert. Cudowna rozmowa o tym jak czasopisma powstały, czym jest rynek wydawniczy w dietetyce oraz jak wydawać książki dietetyczne z sukcesem.
--------
1:13:44
2.19. Rynek wydawniczy w dietetyce. Jak powstały najlepsze czasopisma dietetyczne w Polsce.
Rozmowa z Markiem Szymańskim. Twórcą dwóch niepowtarzalnych tytułów na rynku dietetycznym: magazynów Food Forum i Food Expert. Cudowna rozmowa o tym jak czasopisma powstały, czym jest rynek wydawniczy w dietetyce oraz jak wydawać książki dietetyczne z sukcesem.
O Żywność. Wiedza. Zdrowie. Podcast Stowarzyszenia Spożywo
Dietetyczne dyskusje, w których rozprawiamy nad najlepszymi schematami leczenia żywieniowego. Od diagnostyki, przez założenia diety, po suplementację.
Dla Was nagrywa trójka dietetyków Stowarzyszenia Spożywo oraz pojawiający się cyklicznie goście, którzy w zakresie diety nie mają sobie równych.
Słuchaj Żywność. Wiedza. Zdrowie. Podcast Stowarzyszenia Spożywo, Lekki Stan - Oddech, Mindset, Medytacja i wielu innych podcastów z całego świata dzięki aplikacji radio.pl