Powered by RND
Słuchaj Pożywka w aplikacji
Słuchaj Pożywka w aplikacji
(4 676)(250 137)
Zapisz stacje
Budzik
Sleep timer

Pożywka

Podcast Pożywka
Dominika Zagrodzka
No dzień dobry! Lubisz słuchać historii o jedzeniu? Dobrze trafiłeś! Nazywam się Dominika Zagrodzka i opowiadam o kulturze jedzenia. Jeśli interesuje Cię, dlacz...

Dostępne odcinki

5 z 92
  • Gastropodsumowanie 2024 cz. 2
    Wszędobylska dubajska czekolada, kuchnia włoska odmieniana przez wszystkie przypadki czy może moda na japońską zieloną herbatę? Wspólnie z gośćmi podsumowujemy rok 2024 i przewidujemy trendy na 2025!Moimi gośćmi są dzisiaj: Anna Szczotka, warszawska foodie, która na co dzień zajmuje się marketingiem knajp, odpowiada także między innymi za Nocny Market; Kacper Sproski, szef kuchni restauracji Włoski Strajk Italian Sharing oraz Szymon Dudek, znany jako Człowiek od jedzenia, który na swoich kanałach w social mediach poleca gdzie i jak dobrze zjeść.A rozmawiamy o tym, jak zmienia się gastronomia i próbujemy przewidzieć, co nas czeka w nadchodzącym czasie.Rozdziały:Wydarzenie/zjawisko/trend - od początkuUlubione miejsca - 44:00Ulubione jedzenie domowe - 56:02Ulubione książki, filmy, seriale - 1:06W podcaście posłuchasz m.in. o:makaronie z kręgu seramodzie na koreańską kuchnięfenomenie pop upównajlepszych śledziach w WarszawieTo jest druga część podsumowania 2024, pierwszą, osobistą, znajdziecie tutaj:https://open.spotify.com/episode/4e7rMCFuAIXFukg8TzRH6L?si=9e4cdfdaf1f544cfProfile moich gości na Insta: Ania Szczotka: https://www.instagram.com/fajnydining/ Kacper Sproski: https://www.instagram.com/kacpersproski/Szymon Dudek Człowiek od jedzenia: https://www.instagram.com/czlowiekodjedzenia/Spis wszystkich restauracji, książek, filmów i seriali, o których mówili moi goście, znajdziecie tutaj: https://www.pozywka.pl/mowie/gastropodsumowanie-2024-cz-2Znajdziecie mnie też na:Mailu: [email protected]: https://www.instagram.com/pozywka_/Facebooku: https://www.facebook.com/pozywka/YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3i8ccfHDUEP7M1HdqESWEA
    --------  
    1:23:59
  • 90. Co najlepszego zjadłam w 2024? Podsumowanie 2024 cz. 1
    Obiad jak u babci, sernik w pistacjowej kałuży i burrata z poziomkami - tak smakował mój 2024. Czas na podsumowanie, zarówno pod kątem zawodowym, jak i prywatnym. A w obu tych sferach dużo się działo! To pierwsza część podsumowania 2024 – druga pojawi się za tydzień i będzie to rozmowa z kilkoma gośćmi o tym, co działo się w kulinariach, a także o trendach na ten rok.Rozdziały:Ogólne podsumowanieNajlepsze jedzenie w restauracjach - 7:52Najlepsze podróże - 17:08Najlepsze przysmaki domowe - 22:42Najlepsze książki kucharskie - 29:01Najlepsze seriale o jedzeniu - 33:16Najlepsze gadżety i sprzęty - 37:33Plany na 2025 - 41:03W podcaście wspominam: Artykuł „Najlepsze nowe restauracje w Warszawie 2024”Wywiad z Przemkiem Klimą: „Mam obsesję na punkcie gotowania” Przepis na chocolate chips cookies Wywiad z Anyą von Bremzen: „Autentyczność i nostalgia. Anya von Bremzen o kuchniach narodowych” Prezentownik dla foodies 2023Prezentownik dla foodies 2024Cała reszta, o której mówię w Podsumowaniu 2024 jest tutaj.Znajdziecie mnie też na:Mailu: [email protected]: https://www.instagram.com/pozywka_/Facebooku: https://www.facebook.com/pozywka/YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3i8ccfHDUEP7M1HdqESWEA
    --------  
    43:30
  • 89. Co robi hot dog na choince? Podcastowy Kalendarz Adwentowy 2024
    Podcastowy Kalendarz Adwentowy - dzień 24Wesołych Świąt! Dziś będzie o hot dogach, ale nie byle jakich, bo świątecznych. I o pierwszej bombce jedzeniowej na mojej choince. W podcaście wspominam:Odcinek "Co je Kevin sam w domu? Sen o amerykańskiej obfitości": https://open.spotify.com/episode/1tqJ02NBsB0cmFMrIslQXN?si=afddf3a246aa4809Odcinek "Co jedzą w 'Opowieści wigilijnej', czyli jak Dickens wymyślił święta": https://open.spotify.com/episode/3LcGI2xMdIVeIlWSHb8neQ?si=d92d7a0b6f514440Znajdziecie mnie też na:Mailu: [email protected]: https://www.instagram.com/pozywka_/Facebooku: https://www.facebook.com/pozywka/YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3i8ccfHDUEP7M1HdqESWEA
    --------  
    6:19
  • 88. Co to jest brandy butter? Podcastowy Kalendarz Adwentowy 2024
    Podcastowy Kalendarz Adwentowy - dzień 23Brytyjczycy jedzą pudding lub mince pies z tak zwanym hard sauce. To nic innego jak ubite masło z dodatkiem np. brandy. Skąd się wzięło i czym można je zastąpić? Posłuchajcie!Znajdziecie mnie też na:Mailu: [email protected]: https://www.instagram.com/pozywka_/Facebooku: https://www.facebook.com/pozywka/YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3i8ccfHDUEP7M1HdqESWEA
    --------  
    5:33
  • 87. Co jedzą w święta Japończycy? Podcastowy Kalendarz Adwentowy 2024
    Podcastowy Kalendarz Adwentowy - dzień 22Święta w Japonii - czy w kraju, w którym jest ok. 1% chrześcijan obchodzi się Boże Narodzenie? A jeśli tak, to co się je? Sprawdźcie w odcinku!W podcaście wspominam:Odcinek "Dlaczego Japończycy jedzą KFC na święta?": https://open.spotify.com/episode/6SZhUsTVyQ4MCHOEwHmWTn?si=2f020928c1ef4f1dZnajdziecie mnie też na:Mailu: [email protected]: https://www.instagram.com/pozywka_/Facebooku: https://www.facebook.com/pozywka/YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3i8ccfHDUEP7M1HdqESWEA
    --------  
    5:48

Więcej Sztuka podcastów

O Pożywka

No dzień dobry! Lubisz słuchać historii o jedzeniu? Dobrze trafiłeś! Nazywam się Dominika Zagrodzka i opowiadam o kulturze jedzenia. Jeśli interesuje Cię, dlaczego jemy to, co jemy, tak jak jemy - ten podcast jest dla Ciebie. Snuję tu kulturowe refleksje o kulinariach, smacznego!
Strona internetowa podcastu

Słuchaj Pożywka, Pierwsza Młodość i wielu innych podcastów z całego świata dzięki aplikacji radio.pl

Uzyskaj bezpłatną aplikację radio.pl

  • Stacje i podcasty do zakładek
  • Strumieniuj przez Wi-Fi lub Bluetooth
  • Obsługuje Carplay & Android Auto
  • Jeszcze więcej funkcjonalności
Media spoecznościowe
v7.8.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 2/22/2025 - 9:33:51 AM