Jak otworzyć własną restaurację McDonald’s?
[WSPÓŁPRACA REKLAMOWA] Aż 91 proc. restauracji McDonald’s w Polsce prowadzą franczyzobiorcy – lokalni przedsiębiorcy. Wśród nich jest Natalia Pałka-Urban, która rzuciła etat, aby zostać restauratorką. Dzisiaj w ramach franczyzy prowadzi już 10 lokali i ciągle ma apetyt na więcej. Czy łączenie ról matki, żony, liderki, przedsiębiorczyni i restauratorki to trudna sztuka? Wszystko zależy od elastyczności, zaangażowania, umiejętności planowania, zarządzania czasem i świadomego podejmowania decyzji przy wchodzeniu w biznes. Dla mnie jest to wymarzona sytuacja i nie wyobrażam sobie innego życia. Jak inne mamy wiem, że nie wszystko da się zaplanować od A do Z. W Polsce działa obecnie 580 restauracji McDonald’s. W strukturze sieci, 73 proc. kierowników restauracji własnych oraz 34 proc. franczyzobiorców stanowią kobiety. Jesteśmy dowodem na to, że przy odrobinie chęci i samozaparcia da się połączyć różne role. Gdzie można się tego nauczyć? Każdy franczyzobiorca McDonald’s przechodzi na początku szkolenie, które trwa od 9 do 12 miesięcy. To czas, aby poznać teoretyczne i praktyczne zasady prowadzenia restauracji. Bardzo dobrze wspominam moment, gdy brałam udział w szkoleniach i uczyłam się pracy w restauracji. Dzięki temu do dzisiaj lubię obsługiwać naszych gości i nadal zdarza się, że pracuję ramię w ramię z zespołem. Rozumienie tego biznesu od podszewki, a właściwie od kuchni, i bycie blisko ludzi, praca z nimi, są kluczowe w prowadzeniu tego biznesu. Oczywiście predyspozycje osobiste oraz doświadczenie z zakresu zarządzania i prowadzenia biznesu są dużą wartością dodaną na starcie. Profil kandydata na franczyzobiorcę bazuje na osobach, które są przedsiębiorcze, mają predyspozycje do bycia liderem. Muszą to być osoby, dla których priorytetem jest zadowolenie klientów, dobre i powtarzalne doświadczenie naszych gości, a rozwój stawiają jako główny cel dla siebie i prowadzonego biznesu. W Polsce już ponad sto osób prowadzi restauracje McDonald’s w formie franczyzy. W ciągu roku grupa ta ma poszerzyć się o ok. 10 proc. Jakie warunki należy spełnić, by do nich dołączyć? Mogę powiedzieć o podstawowych wytycznych i założeniach. Umowa franczyzowa podpisywana jest zwykle na 20 lat. Wymaga inwestycji na poziomie ok. 5,5 mln zł, z czego 25 proc. pochodzi ze środków własnych, reszta może być sfinansowana z kredytu. W szczególnych przypadkach wymagana kwota środków własnych może być niższa, najważniejsze jest wysokie dopasowanie kandydata do roli franczyzobiorcy i odpowiednia motywacja. W przypadku pierwszej restauracji, McDonald’s wymaga zamieszkania nie dalej niż 50 km od lokalizacji restauracji, przy czym kandydat może wskazać w procesie rekrutacji region, w którym chciałby prowadzić biznes. Korporacja oczekuje również od licencjobiorcy, że od momentu wejścia do systemu będzie aktywnie zaangażowany w codzienną pracę restauracji. Dodatkowym wymogiem jest to, by część przychodów z restauracji była stale reinwestowana w rozwój i modernizację lokali. Dlatego McDonald’s nie szuka inwestorów, a operatorów restauracji aktywnie zaangażowanych w swoją organizację. Szczegółowe zasady franczyzy dostępne są na stronie internetowej. https://mcdonalds.pl/o-mcdonalds/franczyza/ A co dzieje się po upływie 20 lat? Czy można przedłużyć umowę z siecią lub przepisać restauracje na dzieci? Po upływie okresu obowiązywania umowy i po uzyskaniu pozytywnej oceny współpracy, każdy franczyzobiorca może ubiegać się o kontynuowanie prowadzenia działalności danej restauracji. W ramach współpracy z marką istnieje również możliwość przeprowadzenia procesu przekazania restauracji jednemu ze swoich dzieci, czyli tzw. proces Second Generation. Nie dzieje się to jednak automatycznie, a następca – syn lub córka franczyzobiorcy – musi przejść pełną rekrutację. Pełna rozmowa video z Natalią Pałka-Urban dostępna jest w podcaście Forbes Women.