Czy za 20 lat nadal będziemy mogli wypoczywać nad Bałtykiem? Co dają nam spacery w lesie? Jak jeść, żeby zachować zdrowie i nie szkodzić planecie? Czy bez zapyl...
Jakość powietrza w Polsce. Jesteśmy w tyle za Unią Europejską
Z raportu opracowanego przez Fundację Schumana i Fundację Adenauera "Europa przeciw katastrofie klimatycznej" wynika, że stan środowiska w Polsce wypada najgorzej na tle całej Unii Europejskiej. Nasz kraj znajduje się w trójce państw o najwyższej śmiertelności wywołanej zanieczyszczeniami powietrza. Smog może potęgować choroby płuc, alergie oraz schorzenia skóry. Fundacja ClientEarth, w imieniu dwóch chorych na astmę, pozywa Skarb Państwa za brak skutecznej walki ze smogiem.
--------
29:57
Gotowanie na gazie jest jak bierne palenie
Opary powstające podczas użytkowania kuchenek gazowych mogą wywoływać kaszel, powodować złe samopoczucie lub bóle głowy. Gaz ziemny nie jest bowiem paliwem ekologicznym. Jest po prostu paliwem mniej szkodliwym niż węgiel. Wciąż pozostaje jednak szkodliwy zarówno z perspektywy ochrony klimatu, jak i ochrony naszego zdrowia.
--------
30:23
"Dark patterns", czyli marketingowe pułapki w e-sklepach
Wielkimi krokami nadchodzi Black Friday, a tymczasem Polacy coraz więcej kupują w internecie i padają ofiarami tzw. "dark patterns" czyli marketingowych chwytów stosowanych, aby klientów zachęcić do kupowania.
--------
29:54
Czy wilk naprawdę jest zły? Fakty i mity o leśnym drapieżniku
Wilki od lat są w Polsce pod ścisłą ochroną. Teraz, za sprawą decyzji Unii Europejskiej, mogą ją stracić. Zmiana ma pozwolić krajom unijnym na odstrzał drapieżników. Rządzący nadal będą musieli jednak brać pod uwagę wielkość populacji zwierząt.
--------
37:40
Szkolny jadłospis. Co zrobić, by był zdrowszy i bardziej urozmaicony?
Dzieci i młodzież spędzają wiele godzin w szkole. By móc sprawnie uczyć się i bawić potrzebują zdrowego i zbilansowanego posiłku. Czy szkolne stołówki zapewniają takie posiłki?
Czy za 20 lat nadal będziemy mogli wypoczywać nad Bałtykiem? Co dają nam spacery w lesie? Jak jeść, żeby zachować zdrowie i nie szkodzić planecie? Czy bez zapylaczy ludzkość faktycznie skazana jest na wymarcie? Odpowiedzi na te pytania szukam w rozmowach z naukowcami, innowatorami i ekspertami w dziedzinach związanych z klimatem - i nie tylko!