Powered by RND
PodcastySztukaRADIO KULINARNE Wine Podcast

RADIO KULINARNE Wine Podcast

Bartosz Wilczyński Maja
RADIO KULINARNE Wine Podcast
Najnowszy odcinek

Dostępne odcinki

5 z 111
  • 111. Gotowy na wszystko! Gość: Grzegorz Niemczyk Winnica Wzgórze Lanckorońskie
    Gdzie się nie obrócisz, to polska winnica. Jeszcze kilka lat temu powiedzenie, że jadę do polskiej winnicy, brzmiało dosyć egzotycznie. Dziś, wśród tych prawie 700 zarejestrowanych winnic, sporą grupę stanowią "młodziaki", które wystartowały w ostatnich dwóch, trzech latach. I powiedzmy wprost - końca nie widać. Czy kolejne winnice zakładają straceńcy-marzyciele, którzy pomyśleli - „fajnie byłoby mieć własną winnicę", ale nie wiedzieli co czynią, czy świadomi wyzwań realiści, którzy oprócz ciężkiej pracy i wizji ryzyka, zdecydowali się na ten krok z nadzieją, że zrobią dobre wino i przyjmą w winnicy wielu enoturystów. Poznajcie historie jednego z nich - Grzegorza Niemczyka - młodego stażem winiarza z Winnicy Wzgórze Lanckorońskie, położonej niedaleko Lanckorony zwanej Miastem Aniołów. Jak to było w przypadku Grzegorza - po co założył winnicę i dla kogo? Zapraszamy do dźwiękowej wyprawy do  młodej winnicy Grzegorza, którą odbyliśmy tuż przed nowym sezonem winiarskim. Grzegorza w to mroźne przedpołudnie przepytywała Maja Dutkiewicz. Foto relacja z wizyty u Grzegorza na naszej stronie internetowej  www.radiokulinarne.pl W tym podcaście:Czy Grzegorz to kolejny winiarski straceniec czy twardo stąpajacy po ziemi marzycielGdzie Grzegorz postanowił realizować swoje marzeniaSamouk czy winiarski kujonJak Grzegorz walczył na starcie swojego projektu winiarskiegoCo widać na przyszłość wśród kurzu, pająków i starych maszyn rolniczychCo będzie tutaj - na Wzgórzach Lanckorońskich - za pięć latPODCAST do posłuchania na:na stronie www.radiokulinarne.plSpotify Apple PodcastsEmpk Go i innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastówDodatkowe materiały na naszej stronie internetowej radiokulinarne.pl Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas i polub na instagram.com/radiokulinarneRadio Kulinarne Wine Podcast. Pierwszy podcast winiarsko kulinarny. Do posłuchania ponad 100 odcinków. Dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podróże. 
    --------  
    34:54
  • 110. Zbijaj bąble z Trybuszonem
    Zapraszamy na przegląd prasy!Możecie już kupić najnowszy numer kwartalnika Trybuszon - numer 11, zima 2025. Maja i Paulina przeczytały go od deski do deski i dzielą się z Wami swoimi wrażeniami po lekturze. Polecimy Wam świetne teksty o podróżach, winie i kuchni!W tym numerze autorzy i autorki Trybuszona zabiorą czytelników m. in. do Rzymu, Portugalii, słowackiego Tokaju i Wielkiej Brytanii. Głównym tematem numeru są wina musujące - bo przecież trwa karnawał! Polecamy lekturę tekstów, które powstały na panelach degustacyjnych musiaków:"Prosecco - w poszukiwaniu ideału";, "Polskie wina musujące - odsłona druga (Degustacja polskich bąbli 2,5 roku po tej pierwszej); “Peniny, czyli musowanie po słoweńsku” i “Trento z Trentino, czyli szlachetne musowanie po włosku.”Wiesław Polakiewicz, red nacz. Trybuszona rozmawia z Dirceau Vianna Juniorem, Master of wine z Brazylii  - także o polskich winach! Świętujemy 20-lecie filmu "Sideways", który zmienił podejście do Merlota i wynalazł enoturystykę. Polecamy także felietony winiarzy Kamila Barczentwicza i Marka Janiaka. 11. numer Trybuszona to dużo wiedzy i winiarsko-podróżniczych inspiracji. Polecamy posłuchać naszego podcastu i czytać kwartalnik Trybuszon!Radio Kulinarne Wine Podcast. Dla tych, którzy kochają wino, jedzenie i podróze.Dodatkowe materiały na stronie internetowej
    --------  
    14:37
  • 109. Polskie Wino 2024 & 2025 - podsumowanie i prognozy
    Polskie Wino 2024 & 2025 - podsumowanie i prognozy. Goście dyskusji: Froń & Kapczyński. Prowadzenie WilczyńskiJak co roku - w styczniu-przygotowujemy winiarskie podsumowanie minionego roku i prognozy na następne dwanaście miesięcy. 2024 - to był kolejny interesujący rok, bogaty w wydarzenia nie tylko festiwalowe.Do piątej edycji Polskie Wino 2024 & 2025 - podsumowanie i prognozy zaprosiliśmy naszych stałych komentatorów: Radosława Fronia - Paragraf w Kieliszku i Mariusza Kapczyńskiego - Vinisfera.pl.Dyskusję poprowadził Bartosz Wilczyński. Nad całością podsumowania czuwała tradycyjnie nasza wydawczyni Maja Dutkiewicz.O czym rozmawialiśmy Co wydarzyło od roku 2020 do 2024 - od naszego pierwszego podsumowania POLSKIE WINOCzy polski odbiorca jest gotowy na wielkie morze polskiego winaJakie polskie wina piliśmy w czasie tych ostatnich lat - czy ich styl i jakość się zmieniły?Czy winiarze ulegają pokusie robienia win pod publikę?Jakie wnioski wyciągnęli po ostatnim sezonieJakie wydarzenie winiarskie zapadło naszym gościom w pamięci w tamtym roku i dlaczegoPrzyglądamy się do roku polskiej enoturystyce – jaka ona była w 2024O tym co według naszych rozmówców ważnego wydarzyło się w polskim winiarstwie w 2024 rokuO prognozach dla polskiego winiarstwa na 2024
    --------  
    1:16:35
  • 108. Wszystkie tajemnice prosecco. Zapraszamy na festiwal "Wino w Willi".
    W ramach naszych wakacyjnych perygrynacji odwiedziliśmy polską Ambasadę Prosecco – bo jak inaczej nazwać krakowski sklep i wine bar tylko z winami musującymi prosecco. I to jakimi! Właściciele i jednocześnie importerzy Prosecco to Zuzia Nowakowska-Sikora i Artur Sikora. Zapytacie jak to tylko prosecco - wariaci? fanatycy? marzyciele? a może twardo stąpający ludzie biznesu? Poznajcie Państwa Prosecco jak ich w Krakowie nazywamy - zapraszamy do ich świata i ich festiwal prosecco "WINO W WILLI"W tym odcinku:Skąd ta Zuzi i Artura miłość do proseccoGdzie powstaje proseccoJak się robi robi proceccoJakie mamy rodzaje proseccoJak nasi goście wybierają producentów i dlaczego tych właśnieJak najlepsi producenci radzą sobie z wizerunkiem wina popularnego ale niezbyt poważanegoJak rozpoznać dobre proceccoSkąd pomysł na festiwal prosecco w KrakowieCo nas czeka na festiwalu WINO W WILLI Wino w Willi” to pierwszy w Polsce festiwal Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, który odbędzie się w dniu 13 i 14 lipca 2024 r. W Willi Decjusza w Krakowie. Oficjalnym partnerem wydarzenia jest Consorzio di Tutela Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.Wstęp na wydarzenie jest wolny. Program Festiwalu www.winowwilli.plRADIO KULINARNE WINE PODCAST Patron medialny festiwalu 
    --------  
    45:14
  • 107. Co gra w gruzińsko-polskiej duszy Keto? Posłuchaj i przyjdźże na (w)INNY Festiwal w Tomaszowicach.
    Czy nasza gościni Keto Prangulaishvili - znana krakowska Gruzinka, ambasadorka win gruzińskich - śni już po polsku? Co jej gra w gruzińskiej duszy i co my, Polacy mamy wspólnego z Gruzinami? Czym tak naprawdę jest dla Gruzinow wspólne wino i spotkanie przy stole. Jakie polskie wina pojawiają się na stole u Keto i za co ceni polskich winiarzy.Zapraszamy na rozmowę nie tylko o tym co gra w gruzińskiej duszy ale o również startującym lada dzień wydarzeniu, którego twórczynią jest nasza gościni Keto Prangulaishvili. To wINNY FESTIWAL, który odbędzie się w Dworze w Tomaszowicach w dniach 7 i 8 lipca. (w)INNY FESTIWAL 7-8 lipca - Dwór w Tomaszowicach Dwór w Tomaszowicach,ul. Krakowska 68, 32-085 Tomaszowice I dzień dla szerokiej publiczności -wstęp biletowany II dzień - dla przedstawicieli branży alkoholwej - wstęp po rejestracjiPODCAST do posłuchania na www.radiokulinarne.pl, na Spotify, Empik Go, Google Podcasts i Apple Podcasts i innych aplikacjach do słuchania podcastów. Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas na:www.instagram.com/radiokulinarne/ www.facebook.com/bart.wilcz/Więcej materiałów na naszej stronie www.radiokulinarne.plRadio Kulinarne - dla tych, którzy kochają wino, jedzenie i podróże
    --------  
    22:35

Więcej Sztuka podcastów

O RADIO KULINARNE Wine Podcast

Maja Dutkiewicz, Bartosz Wilczyński, Paulina Bandura i Przyjaciele - mamy wilczy apetyt na wino i nie opowiadamy głodnych kawałków. Rozmawiamy w naszych winnych podcastach z winiarzami i lokalnymi producentami, łączymy wino i jedzenie, odkrywamy tajemnice wina. Podróżujemy i poszukujemy miejsc kulinarnych z winem i innymi dobrymi alkoholami, które warto odwiedzić. Polecamy w Bookcastach książki, które trzeba zjeść i wypić.Rozmawiamy, testujemy, podróżujemy i opisujemy nasze osobiste doświadczenia. Wspieramy projekty, inicjatywy i działania, które niosą ze sobą wartości zgodne z filozofią slow food i slow life. Naszą misją jest promocja dobrych produktów, miejsc i ludzi godnych poznania. Pijemy dużo polskiego wina, ale nie tylko. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Interesują nas ludzie i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem i zatrzymać się na chwilę. Wszystko to ubieramy w słowa i dźwięki i wysyłamy do Was w eter internetu. Ilustrujemy wszystko zdjęciami i dodatkowymi praktycznymi informacjami, które znajdziecie na stronie www.radiokulinarne.pl - bo robimy nie tylko tylko podcasty (choć to nasza główna domena działania). U nas znajdziecie również artykuły i przewodniki po sprawdzonych miejscach i rekomendowane przez nas wydarzenia i przedsięwzięcia.RADIO KULINARNE Wine Podcast - dla tych którzy kochają dobre wino, jedzenie i podróże.
Strona internetowa podcastu

Słuchaj RADIO KULINARNE Wine Podcast, #BEZPIECZNIK i wielu innych podcastów z całego świata dzięki aplikacji radio.pl

Uzyskaj bezpłatną aplikację radio.pl

  • Stacje i podcasty do zakładek
  • Strumieniuj przez Wi-Fi lub Bluetooth
  • Obsługuje Carplay & Android Auto
  • Jeszcze więcej funkcjonalności
Media spoecznościowe
v7.15.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 4/15/2025 - 6:29:51 AM