Maja Dutkiewicz, Bartosz Wilczyński, Paulina Bandura i Przyjaciele - mamy wilczy apetyt na wino i nie opowiadamy głodnych kawałków. Rozmawiamy w naszych winnych...
108. Wszystkie tajemnice prosecco. Zapraszamy na festiwal "Wino w Willi".
W ramach naszych wakacyjnych perygrynacji odwiedziliśmy polską Ambasadę Prosecco – bo jak inaczej nazwać krakowski sklep i wine bar tylko z winami musującymi prosecco. I to jakimi! Właściciele i jednocześnie importerzy Prosecco to Zuzia Nowakowska-Sikora i Artur Sikora. Zapytacie jak to tylko prosecco - wariaci? fanatycy? marzyciele? a może twardo stąpający ludzie biznesu? Poznajcie Państwa Prosecco jak ich w Krakowie nazywamy - zapraszamy do ich świata i ich festiwal prosecco "WINO W WILLI"W tym odcinku:Skąd ta Zuzi i Artura miłość do proseccoGdzie powstaje proseccoJak się robi robi proceccoJakie mamy rodzaje proseccoJak nasi goście wybierają producentów i dlaczego tych właśnieJak najlepsi producenci radzą sobie z wizerunkiem wina popularnego ale niezbyt poważanegoJak rozpoznać dobre proceccoSkąd pomysł na festiwal prosecco w KrakowieCo nas czeka na festiwalu WINO W WILLI Wino w Willi” to pierwszy w Polsce festiwal Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, który odbędzie się w dniu 13 i 14 lipca 2024 r. W Willi Decjusza w Krakowie. Oficjalnym partnerem wydarzenia jest Consorzio di Tutela Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.Wstęp na wydarzenie jest wolny. Program Festiwalu www.winowwilli.plRADIO KULINARNE WINE PODCAST Patron medialny festiwalu
--------
45:14
107. Co gra w gruzińsko-polskiej duszy Keto? Posłuchaj i przyjdźże na (w)INNY Festiwal w Tomaszowicach.
Czy nasza gościni Keto Prangulaishvili - znana krakowska Gruzinka, ambasadorka win gruzińskich - śni już po polsku? Co jej gra w gruzińskiej duszy i co my, Polacy mamy wspólnego z Gruzinami? Czym tak naprawdę jest dla Gruzinow wspólne wino i spotkanie przy stole. Jakie polskie wina pojawiają się na stole u Keto i za co ceni polskich winiarzy.Zapraszamy na rozmowę nie tylko o tym co gra w gruzińskiej duszy ale o również startującym lada dzień wydarzeniu, którego twórczynią jest nasza gościni Keto Prangulaishvili. To wINNY FESTIWAL, który odbędzie się w Dworze w Tomaszowicach w dniach 7 i 8 lipca. (w)INNY FESTIWAL 7-8 lipca - Dwór w Tomaszowicach Dwór w Tomaszowicach,ul. Krakowska 68, 32-085 Tomaszowice I dzień dla szerokiej publiczności -wstęp biletowany II dzień - dla przedstawicieli branży alkoholwej - wstęp po rejestracjiPODCAST do posłuchania na www.radiokulinarne.pl, na Spotify, Empik Go, Google Podcasts i Apple Podcasts i innych aplikacjach do słuchania podcastów. Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas na:www.instagram.com/radiokulinarne/ www.facebook.com/bart.wilcz/Więcej materiałów na naszej stronie www.radiokulinarne.plRadio Kulinarne - dla tych, którzy kochają wino, jedzenie i podróże
--------
22:35
106. Słowenia - urok urodzaju
Słowenia - to wymarzone miejsce dla ludzi, którzy lubią łączyć podróże winiarskie z turystyką kulinarną i zaglądaniem w niezwykłe miejsca. Kraj mały (ma tylko dwa miliony mieszkańców), ale niezwykle różnorodny jeśli chodzi o krajobrazy i winiarską tradycję. Co jest szczególnie godne uwagi? Sprawdziliśmy to podczas dziennikarskiego wine tripu do Słowenii.Wino w Słowenii jest niewątpliwie napojem narodowym. Oficjalne jego spożycie w roku rynkowym 2021/2022 wynosiło około 33 l na obywatela, ale trzeba dodać do tego jeszcze 30% rynku win domowych, a to daje w sumie aż 43 l na głowę. Do tego wychwalający wino hymn narodowy Zdravjica (Toast) i długa lista endemicznych odmian winorośli, przywracanych po latach zapomnienia. Wiele znanych win popularność zawdzięcza właśnie tym winiarzom, którzy największego kapitału Słowenii upatrują w odkurzaniu tradycji. Te działania przynoszą już konkretne wyniki, ponieważ niektóre zapomniane, niechciane i traktowane z politowaniem odmiany winorośli wracają na salony, zaczynają być cenione zarówno w Słowenii, jak i innych krajach.Opowiadamy wam w tym odcinku o cvičku i žametovce – o winie i o odmianie, które Słoweńcy odczarowali. Zabieramy więc was do mikroregionu Dolenjska, który wraz z Belą krajiną i Bizeljskiem-Sremičem tworzą region winiarski Posavje, położony wzdłuż granicy z Chorwacją. Najcieplejszym mikroregionem Posavja jest Bela krajina, tylko nieco chłodniejsza od Primorskiej nad Adriatykiem, z kolei sąsiednia Dolenjska to najzimniejszy mikroregion winiarski w całej Słowenii.W tym odcinku opowiadamy wam o:kwintesencji winiarstwa słoweńskiego i znaku rozpoznawczym Dolenjskiej czyli o cvičkunarodowej ikonie winiarskiej - czerwonej odmianie winorosli czyli o žametnej črninieo Starej winorośli wpisanej do Księgi Rekordów Guinnessa i jej opiekuniehistorii rodziny winiarskiej Frelih i jej wkładzie w rozwój win musujących w Dolenjskiej i formalną rejestrację cvičkapolecanych przez nas producentach wina cvičekWizytę winiarską w Słowenii i degustacje win w winnicach odbyliśmy na zaproszenie Słoweńskiej Organizacji Turystycznej przy współpracy Damiana Buraczewskiego – propagatora win słoweńskich, autora bloga www.slovvine.comPODCAST do posłuchania na www.radiokulinarne.pl, na Spotify, Empik Go, Google Podcasts i Apple Podcasts i innych aplikacjach do słuchania podcastów. Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas na:www.instagram.com/radiokulinarne/ www.facebook.com/bart.wilcz/Więcej materiałów na naszej stronie www.radiokulinarne.plRadio Kulinarne - dla tych, którzy kochają wino, jedzenie i podróże
--------
15:11
105. Kisi Kisi Kisi czyli Wina Z Gruzji w edycji: Tydzień Kisi
Gruzja - kraj niezwykle przyjazny Polakom. Polubiliśmy podróże do Gruzji - podziwiamy góry, zabytki, kochamy gruzńskie jedzenie, ucztowanie i wino. Wino, które stanowi bardzo ważną część kultury i tradycji gruzińskiej. Warto poznawać tę kulturę i wina z gruzińskich endemicznych odmian. Temu przyświeca nowa akcja "WINO z GRUZJI". Jej pierwsza edycja jest dedykowana winom z odmiany KISI. O tej akcji, o tym dlaczego właśnie KISI, jak smakują wina z tej odmiany i gdzie możecie spróbować takich win rozmawiamy w podcaście z gośćmi:Mariuszem Kapczyńskim- dziennikarzem i redaktorem naczelnym portalu Vinisfera.plMarcinem Świątkowskim - organizatorem wielu akcji promocyjnych poświęconym wino gruzińskim.Pełna lista restauracji i wina, które możecie spróbować w czasie akcji jest dostępna na naszej stronie internetowej www.radiokulinarne.plNa naszej stronie również materiały dodatkowe - fotografie i informacje na temat tradycyjnego sposobu wytwarzania w Gruzji i odmiany kisi. Akcja KISI TYDZIEŃ trwa od 27 maja do 9 czerwca 2024. Patronat nad akcją objęła Narodowa Agencja Wina z Gruzji Radio Kulinarne Wine Podcast jest PATRONEM MEDIALNYM akcji KISI WEEK PODCAST do posłuchania na www.radiokulinarne.pl, na Spotify, Empik Go, Google Podcasts, Apple Podcasts i innych aplikacjach do słuchania podcastów. Pozostańmy w kontakcie. Śledźcie nas i subskrybujcie na:www.instagram.com/radiokulinarne/ www.facebook.com/bart.wilcz/
--------
16:03
104. Festiwal Skin Contact Kraków. Gość: Wojtek Lutomski
Sezon wydarzeń winiarskich w pełni. Jest w czym wybierać. Jak się lubi wino i wydarzenia to mamy pełnię szczęścia. Ale zawsze jest miejsce na nową imprezę - która z założenia może nas zaskoczyć. W ramach naszych radiowych rekomendacji gościmy w podcaście Wojtka Lutomskiego – znawcę i miłośnika win europejskich, właściciela firmy Lutomski.wino zajmującej się importem win rzemieślniczych. Tym razem w odmiennej roli – w roli organizatora nowego festiwalu winiarskiego SKIN CONTACT KRAKÓW.W rozmowie z Wojtkiem Lutomskimo idei tego festiwalu i o tym co oznacza ta nazwadla kogo jest ten festiwal co nas czeka na festiwalu jaki jest klucz doboru winiarzy zapraszanych na festiwal o fascynujących historiach winiarzy - gości festiwalugdzie znajdziemy szczegółowe informacje o festiwalu PODCAST do posłuchania na:na stronie radiokulinarne.plSpotify Apple Podcasts Google Podcasts i innych popularnych aplikacjach do słuchania podcastówDodatkowe materiały na naszej stronie internetowej radiokulinarne.pl Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas i polub na www.instagram.com/radiokulinarneRadio Kulinarne Wine Podcast. Pierwszy podcast winiarsko kulinarny. Do posłuchania ponad 100 odcinków. Dla tych którzy kochają wino, jedzenie i podróże.
Maja Dutkiewicz, Bartosz Wilczyński, Paulina Bandura i Przyjaciele - mamy wilczy apetyt na wino i nie opowiadamy głodnych kawałków. Rozmawiamy w naszych winnych podcastach z winiarzami i lokalnymi producentami, łączymy wino i jedzenie, odkrywamy tajemnice wina. Podróżujemy i poszukujemy miejsc kulinarnych z winem i innymi dobrymi alkoholami, które warto odwiedzić. Polecamy w Bookcastach książki, które trzeba zjeść i wypić.Rozmawiamy, testujemy, podróżujemy i opisujemy nasze osobiste doświadczenia. Wspieramy projekty, inicjatywy i działania, które niosą ze sobą wartości zgodne z filozofią slow food i slow life. Naszą misją jest promocja dobrych produktów, miejsc i ludzi godnych poznania. Pijemy dużo polskiego wina, ale nie tylko. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Interesują nas ludzie i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem i zatrzymać się na chwilę. Wszystko to ubieramy w słowa i dźwięki i wysyłamy do Was w eter internetu. Ilustrujemy wszystko zdjęciami i dodatkowymi praktycznymi informacjami, które znajdziecie na stronie www.radiokulinarne.pl - bo robimy nie tylko tylko podcasty (choć to nasza główna domena działania). U nas znajdziecie również artykuły i przewodniki po sprawdzonych miejscach i rekomendowane przez nas wydarzenia i przedsięwzięcia.RADIO KULINARNE Wine Podcast - dla tych którzy kochają dobre wino, jedzenie i podróże.