Maja Dutkiewicz, Bartosz Wilczyński, Paulina Bandura i Przyjaciele - mamy wilczy apetyt na wino i nie opowiadamy głodnych kawałków. Rozmawiamy w naszych winnych...
Zapraszamy na przegląd prasy!Możecie już kupić najnowszy numer kwartalnika Trybuszon - numer 11, zima 2025. Maja i Paulina przeczytały go od deski do deski i dzielą się z Wami swoimi wrażeniami po lekturze. Polecimy Wam świetne teksty o podróżach, winie i kuchni!W tym numerze autorzy i autorki Trybuszona zabiorą czytelników m. in. do Rzymu, Portugalii, słowackiego Tokaju i Wielkiej Brytanii. Głównym tematem numeru są wina musujące - bo przecież trwa karnawał! Polecamy lekturę tekstów, które powstały na panelach degustacyjnych musiaków:"Prosecco - w poszukiwaniu ideału";, "Polskie wina musujące - odsłona druga (Degustacja polskich bąbli 2,5 roku po tej pierwszej); “Peniny, czyli musowanie po słoweńsku” i “Trento z Trentino, czyli szlachetne musowanie po włosku.”Wiesław Polakiewicz, red nacz. Trybuszona rozmawia z Dirceau Vianna Juniorem, Master of wine z Brazylii - także o polskich winach! Świętujemy 20-lecie filmu "Sideways", który zmienił podejście do Merlota i wynalazł enoturystykę. Polecamy także felietony winiarzy Kamila Barczentwicza i Marka Janiaka. 11. numer Trybuszona to dużo wiedzy i winiarsko-podróżniczych inspiracji. Polecamy posłuchać naszego podcastu i czytać kwartalnik Trybuszon!Radio Kulinarne Wine Podcast. Dla tych, którzy kochają wino, jedzenie i podróze.Dodatkowe materiały na stronie internetowej
--------
14:37
109. Polskie Wino 2024 & 2025 - podsumowanie i prognozy
Polskie Wino 2024 & 2025 - podsumowanie i prognozy. Goście dyskusji: Froń & Kapczyński. Prowadzenie WilczyńskiJak co roku - w styczniu-przygotowujemy winiarskie podsumowanie minionego roku i prognozy na następne dwanaście miesięcy. 2024 - to był kolejny interesujący rok, bogaty w wydarzenia nie tylko festiwalowe.Do piątej edycji Polskie Wino 2024 & 2025 - podsumowanie i prognozy zaprosiliśmy naszych stałych komentatorów: Radosława Fronia - Paragraf w Kieliszku i Mariusza Kapczyńskiego - Vinisfera.pl.Dyskusję poprowadził Bartosz Wilczyński. Nad całością podsumowania czuwała tradycyjnie nasza wydawczyni Maja Dutkiewicz.O czym rozmawialiśmy Co wydarzyło od roku 2020 do 2024 - od naszego pierwszego podsumowania POLSKIE WINOCzy polski odbiorca jest gotowy na wielkie morze polskiego winaJakie polskie wina piliśmy w czasie tych ostatnich lat - czy ich styl i jakość się zmieniły?Czy winiarze ulegają pokusie robienia win pod publikę?Jakie wnioski wyciągnęli po ostatnim sezonieJakie wydarzenie winiarskie zapadło naszym gościom w pamięci w tamtym roku i dlaczegoPrzyglądamy się do roku polskiej enoturystyce – jaka ona była w 2024O tym co według naszych rozmówców ważnego wydarzyło się w polskim winiarstwie w 2024 rokuO prognozach dla polskiego winiarstwa na 2024
--------
1:16:35
108. Wszystkie tajemnice prosecco. Zapraszamy na festiwal "Wino w Willi".
W ramach naszych wakacyjnych perygrynacji odwiedziliśmy polską Ambasadę Prosecco – bo jak inaczej nazwać krakowski sklep i wine bar tylko z winami musującymi prosecco. I to jakimi! Właściciele i jednocześnie importerzy Prosecco to Zuzia Nowakowska-Sikora i Artur Sikora. Zapytacie jak to tylko prosecco - wariaci? fanatycy? marzyciele? a może twardo stąpający ludzie biznesu? Poznajcie Państwa Prosecco jak ich w Krakowie nazywamy - zapraszamy do ich świata i ich festiwal prosecco "WINO W WILLI"W tym odcinku:Skąd ta Zuzi i Artura miłość do proseccoGdzie powstaje proseccoJak się robi robi proceccoJakie mamy rodzaje proseccoJak nasi goście wybierają producentów i dlaczego tych właśnieJak najlepsi producenci radzą sobie z wizerunkiem wina popularnego ale niezbyt poważanegoJak rozpoznać dobre proceccoSkąd pomysł na festiwal prosecco w KrakowieCo nas czeka na festiwalu WINO W WILLI Wino w Willi” to pierwszy w Polsce festiwal Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, który odbędzie się w dniu 13 i 14 lipca 2024 r. W Willi Decjusza w Krakowie. Oficjalnym partnerem wydarzenia jest Consorzio di Tutela Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.Wstęp na wydarzenie jest wolny. Program Festiwalu www.winowwilli.plRADIO KULINARNE WINE PODCAST Patron medialny festiwalu
--------
45:14
107. Co gra w gruzińsko-polskiej duszy Keto? Posłuchaj i przyjdźże na (w)INNY Festiwal w Tomaszowicach.
Czy nasza gościni Keto Prangulaishvili - znana krakowska Gruzinka, ambasadorka win gruzińskich - śni już po polsku? Co jej gra w gruzińskiej duszy i co my, Polacy mamy wspólnego z Gruzinami? Czym tak naprawdę jest dla Gruzinow wspólne wino i spotkanie przy stole. Jakie polskie wina pojawiają się na stole u Keto i za co ceni polskich winiarzy.Zapraszamy na rozmowę nie tylko o tym co gra w gruzińskiej duszy ale o również startującym lada dzień wydarzeniu, którego twórczynią jest nasza gościni Keto Prangulaishvili. To wINNY FESTIWAL, który odbędzie się w Dworze w Tomaszowicach w dniach 7 i 8 lipca. (w)INNY FESTIWAL 7-8 lipca - Dwór w Tomaszowicach Dwór w Tomaszowicach,ul. Krakowska 68, 32-085 Tomaszowice I dzień dla szerokiej publiczności -wstęp biletowany II dzień - dla przedstawicieli branży alkoholwej - wstęp po rejestracjiPODCAST do posłuchania na www.radiokulinarne.pl, na Spotify, Empik Go, Google Podcasts i Apple Podcasts i innych aplikacjach do słuchania podcastów. Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas na:www.instagram.com/radiokulinarne/ www.facebook.com/bart.wilcz/Więcej materiałów na naszej stronie www.radiokulinarne.plRadio Kulinarne - dla tych, którzy kochają wino, jedzenie i podróże
--------
22:35
106. Słowenia - urok urodzaju
Słowenia - to wymarzone miejsce dla ludzi, którzy lubią łączyć podróże winiarskie z turystyką kulinarną i zaglądaniem w niezwykłe miejsca. Kraj mały (ma tylko dwa miliony mieszkańców), ale niezwykle różnorodny jeśli chodzi o krajobrazy i winiarską tradycję. Co jest szczególnie godne uwagi? Sprawdziliśmy to podczas dziennikarskiego wine tripu do Słowenii.Wino w Słowenii jest niewątpliwie napojem narodowym. Oficjalne jego spożycie w roku rynkowym 2021/2022 wynosiło około 33 l na obywatela, ale trzeba dodać do tego jeszcze 30% rynku win domowych, a to daje w sumie aż 43 l na głowę. Do tego wychwalający wino hymn narodowy Zdravjica (Toast) i długa lista endemicznych odmian winorośli, przywracanych po latach zapomnienia. Wiele znanych win popularność zawdzięcza właśnie tym winiarzom, którzy największego kapitału Słowenii upatrują w odkurzaniu tradycji. Te działania przynoszą już konkretne wyniki, ponieważ niektóre zapomniane, niechciane i traktowane z politowaniem odmiany winorośli wracają na salony, zaczynają być cenione zarówno w Słowenii, jak i innych krajach.Opowiadamy wam w tym odcinku o cvičku i žametovce – o winie i o odmianie, które Słoweńcy odczarowali. Zabieramy więc was do mikroregionu Dolenjska, który wraz z Belą krajiną i Bizeljskiem-Sremičem tworzą region winiarski Posavje, położony wzdłuż granicy z Chorwacją. Najcieplejszym mikroregionem Posavja jest Bela krajina, tylko nieco chłodniejsza od Primorskiej nad Adriatykiem, z kolei sąsiednia Dolenjska to najzimniejszy mikroregion winiarski w całej Słowenii.W tym odcinku opowiadamy wam o:kwintesencji winiarstwa słoweńskiego i znaku rozpoznawczym Dolenjskiej czyli o cvičkunarodowej ikonie winiarskiej - czerwonej odmianie winorosli czyli o žametnej črninieo Starej winorośli wpisanej do Księgi Rekordów Guinnessa i jej opiekuniehistorii rodziny winiarskiej Frelih i jej wkładzie w rozwój win musujących w Dolenjskiej i formalną rejestrację cvičkapolecanych przez nas producentach wina cvičekWizytę winiarską w Słowenii i degustacje win w winnicach odbyliśmy na zaproszenie Słoweńskiej Organizacji Turystycznej przy współpracy Damiana Buraczewskiego – propagatora win słoweńskich, autora bloga www.slovvine.comPODCAST do posłuchania na www.radiokulinarne.pl, na Spotify, Empik Go, Google Podcasts i Apple Podcasts i innych aplikacjach do słuchania podcastów. Pozostańmy w kontakcie. Śledź nas na:www.instagram.com/radiokulinarne/ www.facebook.com/bart.wilcz/Więcej materiałów na naszej stronie www.radiokulinarne.plRadio Kulinarne - dla tych, którzy kochają wino, jedzenie i podróże
Maja Dutkiewicz, Bartosz Wilczyński, Paulina Bandura i Przyjaciele - mamy wilczy apetyt na wino i nie opowiadamy głodnych kawałków. Rozmawiamy w naszych winnych podcastach z winiarzami i lokalnymi producentami, łączymy wino i jedzenie, odkrywamy tajemnice wina. Podróżujemy i poszukujemy miejsc kulinarnych z winem i innymi dobrymi alkoholami, które warto odwiedzić. Polecamy w Bookcastach książki, które trzeba zjeść i wypić.Rozmawiamy, testujemy, podróżujemy i opisujemy nasze osobiste doświadczenia. Wspieramy projekty, inicjatywy i działania, które niosą ze sobą wartości zgodne z filozofią slow food i slow life. Naszą misją jest promocja dobrych produktów, miejsc i ludzi godnych poznania. Pijemy dużo polskiego wina, ale nie tylko. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Interesują nas ludzie i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem i zatrzymać się na chwilę. Wszystko to ubieramy w słowa i dźwięki i wysyłamy do Was w eter internetu. Ilustrujemy wszystko zdjęciami i dodatkowymi praktycznymi informacjami, które znajdziecie na stronie www.radiokulinarne.pl - bo robimy nie tylko tylko podcasty (choć to nasza główna domena działania). U nas znajdziecie również artykuły i przewodniki po sprawdzonych miejscach i rekomendowane przez nas wydarzenia i przedsięwzięcia.RADIO KULINARNE Wine Podcast - dla tych którzy kochają dobre wino, jedzenie i podróże.