Powered by RND
PodcastySztukaBękarty Gastro
Słuchaj Bękarty Gastro w aplikacji
Słuchaj Bękarty Gastro w aplikacji
(4 676)(250 137)
Zapisz stacje
Budzik
Sleep timer

Bękarty Gastro

Podcast Bękarty Gastro
Bękarty Gastro
Kacper Salzman (Grill Bastards) i Julian Karewicz (This is Smoke) to dwaj kucharze z wieloletnim doświadczeniem w gastronomii - zaczynali ponad 20 lat temu jako...

Dostępne odcinki

5 z 14
  • 14. Co to jest BBQ?
    W kolejnym odcinku Bękartów Gastro Julian Karewicz i Kacper Salzman odpowiadają na pytanie - co to jest bbq? Opowiedzą przede wszystkim o metodzie - na czym polega amerykańskie bbq, w jakich temperaturach się je robi, na jakich sprzętach - wędzarnie, smokery, grille węglowe, gazowe i inne wynalazki, jak wędzić mięso - jaki dym jest dobry, ile czasu trzeba mięso piec, ale też o przyprawach i sosach do bbq. Pogadamy też trochę o historii bbq - skąd się wzięła barbacoa meksykańska. Ale też poopowiadamy o zawodach bbq - kcbs i inne konkursy bbq z całego świata. Amerykańskie bbq - na czym to w ogóle polega? Opowiemy też o klasykach bbq z USA robionych metodą low and slow (low&slow) czyli mostek - brisket, żebra wołowe, żeberka wieprzowe , pulled pork - szarpana wieprzowina i inne. Jeżeli lubicie nas słuchać to wspierajcie nas na Patronite! Będziemy produkować bardziej pro odcinki! https://patronite.pl/bekartygastro Grill Bastards: www.grillbastards.pl https://www.facebook.com/grillbastards​ https://www.instagram.com/grill_bastards
    --------  
    58:41
  • 13. Kiełbasa - dobro narodowe, czy obciach?
    W tym odcinku bękartów gastro wzięliśmy na warsztat kiełbasę. Dlaczego kiełbasa stała się obciachem? Jaki jest problem z jakością kiełbasy? Jak dobrze przygotować kiełbasę, podzielimy się naszymi przepis na kiełbasę, ale też pogadamy trochę o różnych kiełbasach świata - amerykańska kiełbasa bbq, moronga, chorizo, salsicia i wiele innych. Podzielimy się też naszymi typami na najlepszą rzemieślniczą kiełbasę. Kiełbasa to kultowe danie z grilla Polaków - kiełbasa z ogniska to nostalgiczne wspomnienie każdego z nas, kiełba z grilla to nieodłączny rarytas każdej imprezy grillowej od początku grillowania w Polsce, a jedyny polski street food jaki można znaleźć na świecie to polska kiełbasa - polish sausage. Gdzie się podziała dobra kiełbasa? Czy żeby zjeść dobrą giętą, to trzeba robić własną kiełbasę? Rozwikłamy też odwieczny spór grillowiczów - nacinać czy nie nacinać? Julian Karewicz i Kacper Salzman biorą się za kiełbasę. Grill Bastards: www.grillbastards.pl   / grillbastards​    / grill_bastards   Grill Bastards to firma założona przez Kacpra Salzmana, zrzeszająca pasjonatów bbq i grillowania - chefów z różnych krajów świata. Podstawową działalnością firmy są eventy bbq i cateringi grillowe, ale firma zajmuje się również produkcją najlepszej focacci w Polsce - pieczonej na grillach, dodatkowo Grill Bastards to spot na warszawskim Nocnym Markecie oferujący kanapki z mięsem bbq na focacci. Kacper Salzman ma swój program w tv - Prosto z Grilla i współpracuje z producentami sprzętu grillowego - Napoleon, Weber, Broil King, Kamado Joe i innymi, ale również z producentami wołowiny - US Beef. Na tym kanale poruszamy następujące tematy: grill gazowy, jak grillować ziemniaki z grilla karkówka z grilla solanka do mięsa żeberka z grilla jak rozpalić grill grill węglowy burger stek z grilla jak grillować karkówkę przepis na karkówkę boczek z grilla, ale również podróże - Kacper Salzman zwiedza świat, szukając prawdziwego jedzenia zrobionego na ogniu - Meksyk, Japonia, Wietnam - sprawdź vloga jedzeniowo-podróżniczego "szukając ognia"
    --------  
    29:08
  • 12. Nie takie imprezy się kładło - najbardziej szalone eventy
    To jest bardzo wyjątkowy odcinek Bękartów Gastro. Julian Karewicz i Kacper Salzman od wielu lat zajmują się organizacją różnych eventów i cateringów na grillach. Dziś postanowili podzielić się z Wami wspomnieniami z najbardziej nieudanych, zepsutych i popieprzonych eventów w życiu... Trochę tego było - szykujcie się na kupę śmiechu. Jeżeli podoba Wam się nasz podcast, a chcielibyście pomóc nam trochę podnieść poziom naszych produkcji, ewentualnie może jesteście zainteresowani po prostu reklamą w Bękartach, wejdź na nasz profil na patronite https://patronite.pl/bekartygastro Grill Bastards: www.grillbastards.pl   / grillbastards​    / grill_bastards   Grill Bastards to firma założona przez Kacpra Salzmana, zrzeszająca pasjonatów bbq i grillowania - chefów z różnych krajów świata. Podstawową działalnością firmy są eventy bbq i cateringi grillowe, ale firma zajmuje się również produkcją najlepszej focacci w Polsce - pieczonej na grillach, dodatkowo Grill Bastards to spot na warszawskim Nocnym Markecie oferujący kanapki z mięsem bbq na focacci. Kacper Salzman ma swój program w tv - Prosto z Grilla i współpracuje z producentami sprzętu grillowego - Napoleon, Weber, Broil King, Kamado Joe i innymi, ale również z producentami wołowiny - US Beef.
    --------  
    1:16:39
  • 11. Grillowe Trendy na 2024
    Zaczynamy 2gi sezon Bękartów Gastro! W tym odcinku pokusiliśmy się o próbę przewidzenia trendów grillowych na nadchodzący rok: Ceny grilli w dół! Sztuczna inteligencja w grillowaniu? Grillowanie na węglu Grille ceramiczne Podróże i inspirowanie się kulturami z całego świata Plancha - to może Ci się przydać! Zapraszamy do wspierania naszego podcastu na Patronite! https://patronite.pl/bekartygastro Grill Bastards: www.grillbastards.pl https://www.facebook.com/grillbastards​ https://www.instagram.com/grill_bastards
    --------  
    1:00:12
  • 10. Najnowsza historia polskiej gastronomii - PRL, lata 90te i dwutysięczne.
    Kończymy pierwszy sezon Bękartów Gastro super ciekawym odcinkiem podcastu - wspominamy gastronomię od czasów peerelu, poprzez najntisy (l.90te), po "tuentisy". To jest prawdziwa nostalgiczna wycieczka do czasów naszego dzieciństwa i młodości. Jak wyglądały restauracje wtedy? Co i kiedy się pojawiło? Pierwsza pizza? Pierwszy kebab? Pierwsze przepisy na światową kuchnię? Grill Bastards: www.grillbastards.pl https://www.facebook.com/grillbastards​https://www.instagram.com/grill_bastards
    --------  
    38:13

Więcej Sztuka podcastów

O Bękarty Gastro

Kacper Salzman (Grill Bastards) i Julian Karewicz (This is Smoke) to dwaj kucharze z wieloletnim doświadczeniem w gastronomii - zaczynali ponad 20 lat temu jako kelnerzy, obaj byli barmanami, a dziś prowadzą liczne działalności w gastronomii. Znają tę branżę od podszewki, ale właśnie dlatego żaden z nich nie pracuje już w restauracji. Obaj funkcjonują jako specjaliści od pokazów kulinarnych, ekspertów od grillowania i organizatorów prywatnych cateringów. Mają bogate doświadczenie, dużą wiedzę na temat jedzenia i baaaaardzo dużo zabawnych anegdot prosto z gastro. Zapraszamy!
Strona internetowa podcastu

Słuchaj Bękarty Gastro, Rowerowe Historie - audiobooki Podkastu Rowerowego i wielu innych podcastów z całego świata dzięki aplikacji radio.pl

Uzyskaj bezpłatną aplikację radio.pl

  • Stacje i podcasty do zakładek
  • Strumieniuj przez Wi-Fi lub Bluetooth
  • Obsługuje Carplay & Android Auto
  • Jeszcze więcej funkcjonalności
Media spoecznościowe
v7.2.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 1/18/2025 - 7:37:48 AM