#08 Tajemnice rzymskich tawern, barów i hoteli
Salve!
W tym odcinku naszego podcastu wybierzemy się w podróż, aby odkryć sekrety barów, tawern i hoteli.
Wyobraźcie sobie: tłum ludzi wędrujący ulicami Rzymu, a wśród nich rozbrzmiewają dźwięki rozmów, śmiechu i muzyki płynącej z licznych lokali. Wchodzimy do jednej z tawern, gdzie zapach pieczonego mięsa miesza się z wonią wina. Na stołach pełnych pysznych potraw, goście biesiadują, a w tle słychać opowieści o bogach i bohaterach.
Dowiemy się o tawernach (tabernae) i barach (popinae), gdzie można było zjeść szybki posiłek lub napić się wina. Odkryjemy sekrety hotelowych (cauponae) pokoi, które oferowały nocleg podróżnym.
Przyjrzymy się też wartości monet starożytnego Rzymu, dowiadując się, ile kosztował posiłek w tawernie.
Przygotujcie się na fascynującą podróż w czasie, która przeniesie Was do świata starożytnego Rzymu, gdzie jedzenie i picie były nie tylko zaspokajaniem podstawowych potrzeb, ale też sposobem na życie towarzyskie i rozrywkę.
Oczywiście nie zabraknie ciekawostek przyrodniczych oraz nawiązań do współczesnego Rzymu, oraz Pompejów.
Andiamo!
Biosite — echorzymu: https://bio.site/echorzymu
Jeżeli ten materiał Ci się spodobał i chcesz mnie wesprzeć wirtualną kawą, dziękuję! :)
BuyCoffee: https://buycoffee.to/echorzymu
Źródła:
Garrett Ryan, Nagie posągi…
Mary Beard, Pompeje…
Swetoniusz, Żywoty Cezarów,
Alberto Angela, Jeden dzień w starożytnym Rzymie...
Mary Beard, SPQR…
Lidia Winniczuk, Ludzie, zwyczaj i obyczaje starożytnej Grecji i Rzymu,
Pliniusz Starszy, Historia Naturalna,
Barańska A., Barański P., Janiszewski P., Edykt Dioklecjana o cenach towarów wystawionych na sprzedaż,
Stanisław Mrozek, Dewaluacje pieniądza w
starożytności grecko-rzymskiej.