Smaki z Plusem Agnieszki Morawskiej to kulinarno - historyczna podróż po tradycjach Polski i świata. Felieton z inspiracją na smak, czasami rozmowa z kucharzami...
Smak, w którym może zakochać się świat, czyli rozmowa o polskiej dyplomacji kulinarnej
Polska kuchnia to nie tylko pierogi to mnóstwo potraw regionalnych, które mogłyby podbić świat. Mogłby, ale tego nie robią. Dlaczego turystyka kulinarna w Polsce nie wygląda tak dobrze, jak np. w Azji? O tym w „Smakach z Plusem" rozmawiam z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek - orientalistką, specjalistką od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczką Food Studies na Uniwersytecie SWPS oraz autorką książek (Tradycje kulinarne Polski, Tradycje kulinarne Danii, Tradycje kulinarne Norwegii, Tradycje kulinarne Szwecji, The Polish Table, Deserownik, Tradycje kulinarne Finlandii, Polish Culinary Paths, Tradycje kulinarne Korei, Japońskie słodycze, Tradycje kulinarne Japonii). Na deser, będzie też o słodyczach z Japonii i Polski i o tym, czy można je do siebie porównać.
--------
41:26
Lukrowane ciastko z dziurką
Jest lekkie chmurka i jak obłoczek rozpływa się w ustach. Zaprojektowane tak, by lukier mógł osadzać się w zagłębieniach. Jego tłuścitkość – gniazdko – poleca się na karnawał i śmiało konkuruje z tradycyjnym pączkiem. W cukierniach pyszni się pod nazwą gniazdko poznańskie, pączek hiszpański lub wiedeński. Przyjechało do nas prawdopodobnie pociągiem i swą historią zahacza o Szczecin. W tych „Smakach z Plusem” opowiadam o gniazdku i o tym, jak je zrobić.
--------
3:58
Kluski na salony!
Kluchy na łachu, szagówki, śląskie, kartacze, pyzy, lane, kładzione, saskie… czy zastanawialiście się kiedyś, ile rodzajów klusek jest w polskiej kuchni? Jakie kluski jedzą mieszkańcy poszczególnych regionów Polski i jak te wszystkie kluski przygotować? W tym odcinku rozmawiam z Pauliną Nawrocką-Olejniczak — dziennikarką, autorką podcastu „Zabawy jedzeniem” oraz książki - „Kluski. Teoria i Praktyka”. Będzie o książce, o pracy nad nią, ale przede wszystkim o historii i rodzajach klusek, a także o tym, jak je podawać i gotować, by zawsze się udawały oraz o miejscu, jakie mogłyby zajmować w promocji polskiej kuchni.
--------
23:52
Zapomniane zupy
Może być sycąca lub łagodząca pierwszy głód, może rozgrzewać albo chłodzić, niegdyś trudno było sobie wyobrazić bez niej obiad. Dziś często z niej rezygnujemy. A przecież, gdy w zimny i szary dzień, ktoś przed nami postawi miskę parującej, aromatycznej zupy, świat staje się piękniejszy. Na kartach dziewiętnastowiecznych polskich książek jest ich mnóstwo przepisów na przepyszne zupy, o których większość z nas zapomniała a może nawet nie miała o nich pojęcia. Do wielu z nich warto wrócić. W tych „Smakach z Plusem" przypominam m.in. o zupie migdałowej, rumianej i rumfordzkiej.
--------
6:25
Menu zbrodni, czyli kryminalna historia przedwojennej warszawskiej gastronomii
Tym razem będzie mniej o jedzeniu, ale smaczków np. menu Napoleona Bonaparte goszczącego w Warszawie, nie zabraknie. Zajmiemy się mroczną stroną przedwojennej warszawskiej gastronomii. O niebezpieczeństwach, ale i atrakcjach, które czekały na gości opowiada Bartosz Paluszkiewicz. Pasjonat historii. Twórca i prowadzący profil na Facebooku „Przedwojenne Restauracje, Bary i Kawiarnie". Autor książek: „Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie. Kronika" oraz „Menu zbrodni".
Smaki z Plusem Agnieszki Morawskiej to kulinarno - historyczna podróż po tradycjach Polski i świata. Felieton z inspiracją na smak, czasami rozmowa z kucharzami oraz autorami książek o tym co pojawiało i pojawia się na naszych stołach. O jedzeniu i pasji do gotowania.ZAPRASZAM!