Najciekawsze historie opowiada się przy stole.
ZMACZNEGO to podcast kulinarny, w którym usłyszysz NIEZNANE historie o bardzo ZNANYCH produktach oraz potrawach....
DYPLOMATYCZNE KOLACJE wysokiego ryzyka, salceson z owoców morza i dziwny przypadek hot dogów w Polsce. Aleksander Baron [94.]
Spodobał Ci się odcinek? Zostaw mi naKAWEk!
https://buycoffee.to/zmacznego
https://patronite.pl/zmacznego
IIle może wydarzyć się przez 5 lat! Och, naprawdę dużo! Patrząc z perspektywy globalnej - ostatnie lata sporo namieszały i świat wygląda zdecydowanie inaczej niż pół dekady temu. A jak w tym czasie zmienił się świat kulinariów?
Między innymi o to zapytałam szefa kuchni Aleksandra Barona, z którym ostatni raz widziałam się na początku 2019, gdy nagraliśmy odcinek ZMACZNEGO o polskim street foodzie: https://open.spotify.com/episode/6r1kvoVD1aeeZH5FTN45Kw?si=a1b0958efb6143e4
Teraz spotkaliśmy się ponownie, aby zrobić updaty z życia.
00:00 DZIEŃ DOBRY, DZIEŃ DOBRY!
1:38 JAK PRZEZ OSTATNIE 5 LAT ZMIENIŁA SIĘ GASTRONOMIA W POLSCE?
5:00 CO DZIAŁO SIĘ W TYM CZASIE U ALEKSANDRA
11:34 PRZYGOTOWYWANIE NIEZWYKŁYCH KOLACJI W HONG KONGU, PALESTYNIE I ROSJI
24:53 KULINARNY KRAKÓW VS WARSZAWA
30:08 KONFRONTACJA Z ODPOWIEDZIAMI NA PYTANIA SPRZED 5 LAT
33:34 FENOMEN HOT DOGÓW W POLSCE
36:00 JAK ZMIENIŁA SIĘ POLSKA KUCHNIA I CZY JESZCZE CZYMŚ ZASKAKUJE?
49:53 ROZLICZENIE Z ASP
51:58 PODSUMOWANIE
DO ZOBACZENIA NA:
🍟 Instagram.com/zmaczne.go
🍿 Tiktok.com/@zmacznego
🍱 Patronite.pl/zmacznego
🥦 [email protected]
--------
53:40
ZE ZMYWAKA NA DWÓR ELŻBIETY II - polski kucharz, który tworzy kuchnię polską na nowo
[REUPLOAD]
Rozmowa po raz pierwszy została opublikowana 27.03.2019r.
▶️ posłuchaj też naszej najnowszej rozmowy - spotkanie po 5 latach:
https://open.spotify.com/episode/5ARMU0dGQsZ8QpVMK1Q2Yr?si=eddb2fdd78b844c3
Spodobał Ci się odcinek? Zostaw mi naKAWEk!
https://buycoffee.to/zmacznego
https://patronite.pl/zmacznego
Często, gdy słyszymy określenie "kuchnia polska", przed oczami pojawiają się nam pierogi, bigos oraz kotlety schabowe z ziemniakami i mizerią. Nic dziwnego, skoro właśnie te dania zwykłe pojawiają się na naszych stołach a także "tradycyjnych" i regionalnych restauracjach. Okazuje się jednak, że takie postrzeganie jest dość krzywdzące wobec bogactwa jakie niesie nasza kuchnia narodowa. Tak naprawdę to, co dzisiaj uważamy za typowo "polskie jedzenie" jest zasługą okresu powojennego. Wiele z obecnych dań pojawiło się w czasie PRL-u, kiedy jedyną pewną rzeczą w sklepach był niedobór wszystkiego.
Na szczęście są osoby, które próbują przywrócić jej dawną świetność i przypominają o jej bogactwie. Wśród nich jest Aleksander Baron, Szef Kuchni w restauracji ZONI (Centrum Praskie Koneser na warszawskiej Pradze). W dzisiejszym odcinku podcastu ZMACZNEGO opowiedział mi, nie tylko jak wiele łączy sztukę z jedzenie, ale również za co kocha polską kuchnię.
Dowiesz się m.in.:
- Od pracy na zmywaku do szefa kuchni - Aleksander Baron o swojej ścieżce zawodowej
- Czy kucharz jest artystą a jedzenie dziełem sztuki?
- Jak powstają dania najlepszych kucharzy świata?
- Tradycyjna polska kuchnia - co to właściwie oznacza?
- Kuchnia polska kiedyś i dziś
- Co jedli nasi przodkowie?
- Czym jest fine dining?
- Dlaczego kochamy kuchnię azjatycką?
- Polska kuchnia pobija świat? Czy to w ogóle możliwe?
- Czy pierogi to polski street food?
--------
58:51
Koncert na dachu Maka, wózki dla psów w markecie i matcha, o której mówili wszyscy 🍹ZMACZshoty [93.]
Spodobał Ci się odcinek? Zostaw mi naKAWEk!
https://buycoffee.to/zmacznego
https://patronite.pl/zmacznego
Dzień dobry, dzień dobry! Wracam do Was z podsumowaniem najciekawszych doniesień kulinarnych z ostatnich tygodni! W dzisiejszych ZMACZshotach Opowiem Wam o wielkim boomie na matchę, czyli zieloną herbatę, która w niecodziennej odsłonie zalewała moje social media. Usłyszycie również historię tiktokera Mikołaja bagiego Bagińskiego, który zorganizował niecodzienną akcję. Oczywiście, nie zabraknie też wątków z McDonald's (nie samą Bambi żyje człowiek). A na koniec w uroczym towarzystwie wybierzemy się na zakupy do Auchan!
00:00 Dzień dobry, dzień dobry!
01:13 Matcha (truskawkowa) w mainstreamie
06:02 Matcha Bagiego
16:40 Bambi (w McDonald’s) robi co chce
24:20 Wózki dla psów w Auchan
31:26 Do usłyszenia już niedługo
DO ZOBACZENIA NA:
🍟 Instagram.com/zmaczne.go
🍿 Tiktok.com/@zmacznego
🥦 [email protected]
Dzień dobry, dzień dobry! Ja nazywam się Małgosia Zmaczyńska, a to jest podcast ZMACZNEGO, w którym opowiadam NIEZNANE historie o bardzo ZNANYCH produktach oraz daniach. A w ZMACZshotach robię przegląd najciekawsze doniesień około kulinarnych.
--------
32:08
ALKOHOL W TUBKACH jak mus dla dzieci. O co chodzi w aferze z Voodoo Monkey [92.]
Alkohol w tubkach jak musy dla dzieci. O co chodzi w aferze z marką Voodoo Monkey, o której głośno mówi się w ostatnich dniach? W tym odcinku podcastu ZMACZNEGO wyjaśniam całą dramę,.
Spodobał Ci się odcinek? Zostaw mi naKAWEk!https://buycoffee.to/zmacznegohttps://patronite.pl/zmacznego
00:00 Dzień dobry, dzień dobry!
01:20 Kontrowersyjne produkty
02:27 Wybuch afery
07:56 Marka Voodoo Monkey
11:05 Test produktów
19:11 Podsumowanie
--------
29:46
KREW, POT I ŁZY? Jak wygląda nauka w jednej z najlepszych szkół kulinarnych?
[REUPLOAD]
Rozmowa po raz pierwszy została opublikowana 3.07.2019r.
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd biorą się najlepsi szefowie kuchni? Czy to kwestia wrodzonego talentu, znajomości i odpowiedniego PR a może wyuczona wiedza? Z pewnością sukces w świecie gastronomi to wypadkowa wielu czynników i nie ma jednej uniwersalnej metody, aby podbić kubki smakowe krytyków na całym świecie.
W tym odcinku usłyszycie o jednej z najbardziej cenionych i najstarszych szkół kulinarnej w Wielkiej Brytanii, której absolwenci uzyskują dyplom słynnej francuskiej akademii Cordon Bleu.
Na wycieczkę po najciekawszych zajęciach, zaskakujących daniach i niezapomnianych historiach zabierze nas Anna Marciniak.
POSŁUCHAJ TAKŻE ROZMOWY Z ANIĄ:
- o pracy prywatnego kucharza
- o stylizowaniu jedzenia
Najciekawsze historie opowiada się przy stole.
ZMACZNEGO to podcast kulinarny, w którym usłyszysz NIEZNANE historie o bardzo ZNANYCH produktach oraz potrawach.
Nazywam się Małgosia Zmaczyńska i zabiorę Cię w niezwykłą podróż kulinarną.
https://www.instagram.com/zmaczne.go/
https://www.youtube.com/zmacznego