W programie podpowiadamy, jak żyć zdrowo na co dzień. Sprawdzamy, co kryje w sobie żywność, którą spożywamy. Odkrywamy, co oznaczają skróty i symbole na opakowa...
Choć uważany za uciążliwy chwast, w medycynie naturalnej zalicza
się go do bardzo cennych roślin leczniczych. Tym razem powiemy o zaletach zdrowotnych mniszka lekarskiego.
--------
5:03
Na zdrowie - Maliny i soki malinowe na infekcję
Maliny od wieków są wykorzystywane w medycynie ludowej, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Choremu podaje się herbatę z sokiem malinowym czy malinową konfiturę. To bardzo cenne owoce. A możemy z nich korzystać już przez cały rok.
--------
4:38
Na zdrowie - Ile razy w tygodniu trenować
Ile razy w tygodniu trzeba trenować, żeby zbudować mięśnie, a jak często, żeby schudnąć.
--------
5:07
Na zdrowie - Sosna
Preparaty sosnowe wykorzystuje się w wielu różnych
schorzeniach. Pączki i pędy sosny wykazują działanie wykrztuśne, rozkurczowe i przeciwbakteryjne. Natomiast olejek, otrzymywany z igieł, działa antyseptycznie
i przeciwzapalnie.
--------
5:10
Na zdrowie - Karp bez ości
Ryby są bogate w kwasy omega. Zawierają też lekkostrawne i wysokowartościowe białka oraz witaminy A, D i E. Jednak Polacy jedzą ich wciąż zbyt mało. Jednym z tego powodów są ości. Ale obecnie dzięki specjalnym urządzeniom można je przyrządzać w łatwy sposób. Coraz bardziej popularny jest więc nacinany karp, praktycznie bez ości.
W programie podpowiadamy, jak żyć zdrowo na co dzień. Sprawdzamy, co kryje w sobie żywność, którą spożywamy. Odkrywamy, co oznaczają skróty i symbole na opakowaniach. „Na zdrowie” to także porady dietetyczne, ziołolecznictwo i ciekawostki medyczne. Zachęcamy również do aktywności fizycznej, turystyki i rekreacji.